Nieuw in de doos

Omdat het nog niet sneeuwt rijd ik nog vrolijk rond, afwisselend op de 100RS en op de 1200LT. De Lt is ronduit comfortabeler en gaat zuiniger om met benzine dan de Rs maar, de Rs heeft meer karakter zoals we dat zo mooi kunnen verwoorden.

Wat ze beide zeker hebben is een riante windbescherming. Een kuip dus. Een berg polyester/plastic die de bestuurder van het voertuig zo veel mogelijk tegen weersinvloeden beschermd, ook wel tupperware genoemd. Beide kuipen voldoen bijzonder goed, zijn mooi afgewerkt, klapperen niet, zitten goed in de lak en zijn vooral grundlich functioneel. En beschermen de bestuu…

De RS kuip is midden ’70 in de windtunnel ontworpen, daarna volgde de rest van de wereld. Het ontwerp werd met een subframe aan de motor bevestigd of netjes verpakt en in dozen opgeslagen. Toen in ’84 de laatste Rs van de band rolde bleven er, in het grote Duitse magazijn van BMW, enkele zorgvuldig in dozen verpakte kuipen achter.

Riant plaats genomen achter de etalage ruit van de Lt cruise ik door de lage landen en kom hier en daar aan de praat. Dit keer over, jawel … kuipen. De een verafschuwd al dat plastic en rijdt dan naked. De ander kan niet zonder en noemt direct een lijst van voordelen, om zich enigszins in te dekken, om niet als watje afgeschilderd te worden. De naked mannen willen de wind door de snor voelen, insecten tussen de tanden, ruitensproeier vloeistof in de ogen, het asfalt voor het voorwiel zien razen.

Voor beide is wat te zeggen. Ik ben een kuipen man ( komt ineens een ander topic bij me op :-). Lekker achter de kuip of bij de Rs, in de kuip. Alle voordelen van het naked rijden ter zijde leggende.

Al pratend komen er 4 dozen, die eerst in het grote Duitse magazijn hebben gestaan, ter sprake. Aangekocht in 1985, nooit iets mee gedaan en nu te koop. Op 1 doos zit een afbeelding met de tekst: R100RS Silberbeige, Bies feuerott. De andere dozen bevatten kuipen met mogelijk nog mooiere kleurstellingen.

Geweldig toch, 4 gloednieuwe kuipen, nieuw in de doos. Kom daar anno 2017 nog maar eens aan.

You may also like...

2 Responses

  1. Stu schreef:

    I’m interested. What years and colors?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NederlandsEnglishFrançaisDeutschItaliano日本語Español