De Gouden koe

Willingen ( D ). De BMW R100 RS heeft veel namen: “Windbruid” vanwege zijn ontwikkeling. “Rubberen koe” vanwege de karakteristieke wiebel. En “Golden Cow”… De eigenaren ontmoetten elkaar in Willingen.

“Ik dacht dat ik het opnieuw zou spuiten”, zegt Raimund Raßmann over de gouden BMW R100 RS, die hij per ongeluk had gekocht. Maar op een gegeven moment zag hij haar in de zon schijnen: ‘Eigenlijk is de kleur helemaal geweldig’, concludeerde hij. Een inzicht waarmee hij niet helemaal alleen staat: zes bereiders kwamen samen in Willingen voor een “ritje met de gouden koe”.

Hotelier Walter Saure nodigt voor uit voor het derde jaar – eerst kwam slechts één gast met zijn machine, daarna twee. Hoeveel coureurs er nog voor de meeting kunnen worden gewonnen, is onduidelijk: veel zie de R100 RS niet in deze gouden variant.

Het model werd voor het eerst gepresenteerd in 1976, deze speciale kleurstelling werd stopgezet aan het einde van het decennium: “Niemand wilde het in goud”, zegt Jan Aerts uit Nederland. Landgenoot Imro Simmelink heeft intussen de waarde van zijn machine geschat: in 2006 was het nog 2400 euro, nu is het 6500 euro: “Dit laat zien dat er veel nieuwe enthousiastelingen zijn.”

Vertrek naar Waldecker Land: De deelnemers vertrokken maandag met zes machines.
Vertrek naar Waldecker Land: De deelnemers vertrokken maandag met zes machines.© Wilhelm Figge

Hij was net op zoek naar een R100 RS – maar toen hij het goud tegenkwam, was het liefde op het eerste gezicht. Boris van Beek had zelfs een poster van een “gouden koe” als kind: “Ik dacht dat ik het nooit kon betalen.” Begrijpelijk: met 14.000 punten was het erg duur, legt Peter Cleef uit Krefeld uit, die sinds 2017 actief is is daar.

Niet zonder reden was hun volledige kuip destijds een belangrijke innovatie, zegt Boris van Beek. Het bood tourrijders bescherming tegen weer en wind. Als de sterkste productiemotorfiets in de geschiedenis van BMW, vestigde het het 24-uursrecord met een gemiddelde van 169,47 kilometer per uur, meldt de vakpers. De ontwikkeling met computers en windtunnels was destijds revolutionair.

Toen hij zijn machine in 1986 kocht, wilde Walter Saure vooral een betrouwbare motorfiets hebben – en hij vond dat: hij was de achtste eigenaar, de kilometerstand was zes cijfers, en toch ging zijn “gouden koe” door heel Europa.

Peter Cleef reist ook met zijn & quot; Golden Cow & quot;  in heel Europa.  Loyale metgezel: hondendame & quot; Ms. Rommel & quot;  in de tanktas.  Er zijn 8.000 tot 9.000 kilometer per jaar.
Peter Cleef reist ook door heel Europa met zijn “Golden Cow”. Loyale metgezel: hondendame “Frau Rommel” in de tanktas. Er zijn 8.000 tot 9.000 kilometer per jaar.© Wilhelm Figge

Hij kwam op het idee om gelijkgestemde mensen te zoeken toen hij in 2016 een verhaal maakte met motorjournalist Rudolf Kuhl voor het gespecialiseerde tijdschrift “Touring Riders”. De ‘koe’ was toen 40 jaar oud. Hij herinnerde zich dat hij in 2008 een gast met zo’n R100 RS had ontvangen en begon reclame te maken voor de “Ride on the Golden Cow”. De deelnemers slapen gratis in het hotel, en passend is er een “gouden menu”.

De eerste gast reisde in 2017 door de regio en in 2018 lag de focus op het Sauerland. Deze week leidde Walter Saure de deelnemers langs de Diemelsee door het Waldecker Land om vanuit het kasteel over de Edersee te kijken. Hij hoopt nog een paar stuurprogramma’s toe te voegen. Hij kent vijf andere modellen – één in de VS, één opgesplitst in afzonderlijke onderdelen. Het hotel biedt plaats aan twaalf: “We zijn pas tevreden als we de lijn klaar kunnen krijgen”, zegt Peter Cleef met een glimlach.

Bron: WLZ online de

The spectacular gold 1978 BMW R100RS. The only year of this gold (metallic) scheme code 546, paint code 046.

NederlandsEnglishFrançaisDeutschItaliano日本語Norsk bokmålEspañol