Home » Storing & Onderhoud » Vervangen voorvork olie / veren

Vervangen voorvork olie / veren

Zet de motor op de middenbok en zet een krik onder het blok zodat het voorwiel los van de grond blijft.
Verwijder het spatbord en het voorwiel, denk aan de inbussen die de as borgen.
Verwijder de rubber doppen onderin de voorpoten en verwijder de doppen ernaast (sleutel 22).
Verwijder de excentrische pen van de remklauw met behulp van een van de bouten van het spatbord (zie pagina: stellen van de remklauwen).

Draai de moeren onderin de voorpoten los met sleutel 13 en houd daarbij zo nodig de demper-as op zijn plaats met een inbussleutel 4.
Wanneer de moer los komt zal de olie al uit de voorpoten lopen dus houd een bakje (minimaal 1/4 liter per poot) in de aanslag.
Zonder deze moeren kunnen de onderpoten verwijderd worden van de binnenpoten om zo de keerringen te vervangen. Na een en ander gereinigd te hebben kunnen de onderpoten weer gemonteerd worden.

Monteer het spatbord, het wiel en de remklauwen (zie pagina: stellen van de remklauwen).
Demonteer het stuur en draai de doppen bovenop de voorvorkpoten los, sommige modellen hebben hier geen dop maar een inbus.
Wanneer dit gewenst is kunnen nu eenvoudig de veren vervangen worden door de kop van de poten af te draaien (sleutel 36), let hierbij op de geringe veerspanning die aanwezig is, en de veren uit te nemen en te vervangen door nieuwe (andere, progressievere veren kunnen het stuurgedrag verbeteren…Hyperpro).
De voorpoten kunenn nu bijgevuld worden met voorvorkolie, 235 ml per poot (250 ml wanneer de demper zelf uit elkaar geweest is, zie boek).
Monteer de doppen van de voorvorkpoten en het stuur.

 

NederlandsEnglishFrançaisDeutschItaliano日本語Norsk bokmålEspañol